,,Gepost door op

Langs de Loire, 5 uitstapjes

Chinon

Chinon is een middeleeuws stadje in het zuidwesten van het departement Indre-et-loire. Het gehele oude centrum van het dorp is nog geheel in middeleeuwse stijl met als klap op de vuurpijl het kasteel van Chinon. Chinon behoorde van de 12de tot 16de eeuw to de Franse Koninklijke domeinen. Tijdens deze periode heeft zelfs Jeanne D’arc nog een bezocht gebracht aan het dorp. Ter nagedachtenis hiervan zijn er tal van plaquettes en een standbeeld te vinden in het stadcentrum en in het kasteel van Chinon. Er wordt hier een wekelijkse markt gehouden op donderdag er wordt hier dan voornamelijk grote en fruit verkocht. Er zijn dan ook enkele marktkramen met de plaatselijke kazen en worsten te vinden. Hierna is het goed uitrusten

Wijn

De regio staat bekend om zijn wijnen die hier naar naar de oude regio Touraine zijn vernoemd. Er wordt hier voornamelijk witte wijn geproduceerd maar ook in mindere mate rode, witte en mousserende wijn. In het gebied zijn in totaal zes Appellations te vinden waarvan de AOC Touraine de grootste is. In tegenstelling tot de meeste gebieden staat de AOC Chinon vooral bekend om zijn rode wijnen. De witte wijn wordt hier voornamelijk gemaakt van de Chenin Blanc die iets meer zuren bevat en hierdoor iets langer kan liggen dan de gemiddelde witte wijn.

Loches

Loches is een dorp in het zuiden van de Indre-et-loire aan de rivier de Indre. Het centrum van dit middeleeuwse dorp is bijna in zijn geheel nog te bewonderen in zijn oude glorie. Het Kasteel van Loches en de oude stadpoort Porte Royale behoren tot de bijzonderste plekken in het dorp.

Tours

Tours is de grootste stad van de Indre-et-Loire en heeft daarmee ook een grote regionale functie. In de stad stad zijn talloze prachtige gebouwen te vinden zoals de kathedraal Saint-Gatien en de Abdijkerk St. Julien. Naast de gewone winkelstraten staat Tours bekend om zijn vele markten. Er worden er gedurende de week meer dan 30 gehouden door de hele stad heen. Deze markten variëren van de gewone groente en fruitmarkt tot antiek en brocantemarkten.

Geitenkaas

Om precies te zijn de Sainte-Maure de Touraine AOC. Deze geitenkaas is uniek voor deze regio en heeft sinds enkele jaren het AOC keurmerk. De groenblauwe schimmelkorst en het stokje in de kaas zijn de meest opvallende uiterlijke kenmerken van deze kaas. De kaas wordt gemaakt van rauwe geitenmelk en daarna bestoven met gebrande as. Hij smaak het beste met donker notenbrood en een glas rode wijn uit de regio. Er worden natuurlijk meerder geitenkazen in de regio geproduceerd maar dit is de meest opvallende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *