Gepost door op

Hoogte kosten koper in Spanje

De hoogte van de kosten koper in Spanje

· Overdrachtsbelasting bij aankoop van een bestaande woning. (ITP) Impuesto de Transmisiones Patrimoniales. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 8%. Let wel dit kan verschillen per Communidad Autonomo. In Andalusie werkt me bijvoorbeeld met een geschaald tarief warbij uw over de eerste 400.000 euro 8% betaalt, van 400.000 tot 700.000 euro 9% en alles boven de 700.000 euro 10%
· BTW/Omzetbelasting bij aankoop van een nieuwbouwwoning. (IVA) Impuesto sobre el Valor Añadido. De hoogte van de BTW is 10%.
· Notariskosten, tussen de 0,6% en 1%. Let echter wel op dat een notaris in Spanje niet de controles over uw aankoop uitvoert zoals u dat in Nederland gewend bent. Goed uitkijken dus! Controleer bijvoorbeeld zelf of de woning vrij is van een hypotheek op het moment van de koop, u kunt dit doen bij het kadaster, het Registro de la Propiedad.
· Inschrijvingskosten in het “Registro de la Propiedad”, het Spaanse Kadaster bedragen ongeveer 0,3% tot 0,7% van de koopsom.
· Indien u een hypotheek neemt op de woning, bent u kosten verschuldigd aan de bank, de notaris en het kadaster. De afsluitkosten van de hypotheek bedragen 1% tot 1,5% van het hypotheekbedrag. De kosten voor de notaris, de registratie in het kadaster en de opmaak van de documenten zijn samen ongeveer 2,5% van het hypotheekbedrag.
· Bouwbelasting. Impuesto sobre construcciones, instalaciones y obras. Voor de aanvraag van een eventuele bouwvergunning betaalt u tot 2,5% belasting, gerekend over de waarde van uw toekomstige woning zoals de architect die aangeeft.
· Uiteraard dient u degene die u bijstaat in de aankoop, zoals een door u ingehuurde makelaar, advocaat, gestor etc. ook te betalen voor hun diensten. De hoogte van dit bedrag dient u zelf vooraf met betrokkene te bepalen. Het is in Spanje zeer gebruikelijk voor de aankoop van een woning een advocaat in de arm te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *